Tajne turske kuhinje: Spoj neobičnih ukusa i zdravih namirnica

po Vasa kuharica

Turska kuhinja može da se opiše kao spoj prefinjenosti središnje Azije, Bliskog istoka, Mediterana i kuhinje Balkana. Turska kuhinja bogata je i raznovrsna upravo zbog uticaja gastronomije susjednih zemalja, uključujući i one iz Zapadne Evrope. Tipičan turski obrok počinje supom, nakon čega slijedi jelo od povrća ili mahunarki.
Dodatno se servira i salata od jogurta i mljevenih krastavaca. Da bi jela bila tako ukusna, u turskoj kuhinji se koristi mnoštvo zdravih namirnica.

 Jogurt

Jogurt je zvijezda turske kuhinje. Turski tip jogurta je jedna od najčešće konzumiranih vrsta jogurta na svijetu, a krasi ga bogati kremasti ukus zahvaljujući nešto većem udjelu mliječnih masnoća. U Turskoj se jogurt koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od testa.

Burek

Burek je jedan od simbola turske kuhinje. Konzumira se kao glavno jelo ili međuobrok, a riječ je o jelu od tankih slojeva tijesta punjenih ukusnim punjenjem. Ovisno o regiji, u Turskoj postoji na desetke vrsta bureka, a najpopularnija punjenja uključuju feta sir, mljeveno meso, špinat i krumpir. Pravi burek je lagan i hrskav, bez tragova viška ulja.

Doner kebab

Još jedan hit turske gastronomije svakako je kebab. Naravno, postoje brojne varijacije jela, no „car“ među njima je Doner kebab. Riječ je o turskoj verziji fast fooda, a pravi se od tankih odrezaka marinirane janjetine nanizanih na visoki vertikalni „ražnjić“ koji se polako rotira ispred grilla. Pečeni dijelovi mesa se posebnim nožem režu na tanke kriške i serviraju ili u lepinu ili kao sendvič.

Pilaf

Pilaf se općenito priprema od riže koja se kuha u začinjenom temeljcu. Iako rižu, u novije vrijeme, zna zamijeniti bulgur, pilaf u originalnom obliku i dalje čini okosnicu turske prehrane. Riži se pritom vrlo često dodaje patlidžan, slanutak, grah ili grašak, a u novije vrijeme i meso poput piletine.

Manti

Manti zauzimaju važno mjesto u istočnjačkoj kuhinji, a riječ je o posebnom tijestu punjenom začinjenom mješavinom mesa koje se ili kuha ili priprema na pari. Postoje brojne varijacije u smislu oblika, veličine i načina serviranja, a najcjenjenije mante u Turskoj nazivaju se Kayseri mantisi.

Dolme

Dolme zauzimaju cijenjeno mjesto u turskoj kuhinji, a riječ je o povrću punjenom ili mesom ili smjesom riže i začina. Sadržajem se pune brojne vrste povrća poput zelenih paprika, patlidžana, paradajza, tikvica.

Baklava

Baklava je apsolutni hit turskih slastica. Postoje brojne varijacije na temu, a tradicionalno se priprema s punjenjem od pistacija čiji je okus nenadmašan. Bez obzira koji orašasti plod nađe put u ovu slasticu od tankih kora, punjenja i meda ili sirupa, baklava je uvijek bogata i sočna te omiljena među svim generacijama.

Preporučujemo