Ukusna jela od rukole: Ljeti je posebno osvježavajuća u kombinaciji sa jakim sirevima

po Vasa kuharica

Iako se rukola najčešće kombinira u svježem stanju sa povrćem i salatama, nema razloga da je ne upotrijebimo kao glavni sastojak za neka druga, još ukusnija jela. Budući da rukola daje specifičan okus umacima, juhama, rižotima, raznim vrstama tjestenina i peciva, neka ovo bude upoznavanje sa njezinim čarima kroz neke nove recepte. Ljeti je posebno osvježavajuća u kombinaciji sa jakim sirevima.

 Rukola sa mozzarellom

Sastojci:

300 g rukole,

300 g mozzarelle,

100 g crnih maslina bez koštica,

50 g sitno narezanog luka,

300 g mini paradajza,

150 ml maslinovog ulja,

3 kašike limunovog soka,

prstohvat ribane korice limuna,

so, biber,

2 čehna bijelog luka.

Priprema:

1. Rukolu operite i dobro ocijedite. Mozzarellu narežite na kocke
ili oblikujte kuglice. U odgovarajuću zdjelu stavite rukolu, mozzerellu, masline, paradajze i luk.

2. Od maslinovog ulja, limunovog soka i korice, protisnutog bijelog
luka, soli i bibera, pripremite salatni preljev. Sve sastojke dobro izmiješajte i time prelijte rukolu.

3. Salatu promiješajte i poslužite.

Preporučujemo