Vrijeme je za pripremu zimnice

po Vasa kuharica

Povrće s niskim sadržajem kiseline trebali biste zamrznuti za dugotrajniju pohranu, ili spremiti u tegle te nakon toga obraditi u ekspres-loncu, osim ako se ne odlučite za kiseljenje

Tokom sezone kada vlada zakon ponude i potražnje normalno je da su cijene proizvoda poput paradajza, paprika, krastavaca, kukuruza, breskve normalne i uglavnom prihvatljive.

Problem nastaje kada im prođe sezona i kada cijene počnu rasti. Zato je zimnica savršeno rješenje prisutno već od davnina s kojim ste do sada sigurno imali priliku susresti.

Sadržaj kiseline

Prije upuštanja u postupak konzerviranja dobro je znati kako je važna kiselina. Povrće s niskim sadržajem kiseline trebali biste zamrznuti za dugotrajniju pohranu, ili spremiti u tegle te nakon toga obraditi u ekspres-loncu, osim ako se ne odlučite za kiseljenje.

Kiseljenje povrća sirćetnim preljevom postaje dovoljno kiselo za sigurnu obradu u vrućoj vodi. Kiseljenjem hrane produžava joj se vijek trajanja.

Da biste spriječili kontaminaciju svježe ili ukiseljene hrane, najbolje je odmah staviti u sterilizirane tegle.

 Vatrostalna posuda

Ono što vam treba za zimnicu je velika i duboka vatrostalna posuda koja mora imati debelo dno. Osim posude, potrebna vam je i žičana rešetka ili košarica koja će stati u posudu.

Dobro je znati da se tegle mogu ponovo upotrijebiti, ali poklopac bi trebao biti nov. Potrebne su vam hvataljke za prenošenje vrućih tegli i dodatne žičane rešetke za njihovo hlađenje.

Korisni savjeti

Da bi zimnica što duže mogla stajati, neophodno je obaviti brojne pripreme. Donosimo nekoliko savjeta za pripremu prije kuhanja, kako bi zimnica zaista uspjela.
– Tegle je prije upotrebe potrebno sterilizirati prokuhavanjem.

– Celofan prije poklapanja potopite u alkohol i ne zaboravite između svake radnje oprati ruke.

– Kada vadite zimnicu iz tegli najbolje bi bilo koristiti drveni pribor.

– Za kiseljenje povrća najčešće se upotrebljava 9-postotno sirće koji se razrjeđuje u omjeru 1:1 (na 1 l sirćeta 1 l vode). Tečnost za konzerviranje mora sasvim prekriti povrće, što ćete najbolje postići ako zalijevate posebno svaki red, a ne sve odjednom.

Preporučujemo