Zamrzavanje voća: Kako zadržati okus ljeta tokom cijele godine

po Vasa kuharica

Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja, neće izgubiti nutritivne vrijednosti

Već smo čuli kako su zamrznute namirnice zapravo zdrave, ali kako bi zadržale sve kvalitete potrebno je zamrzavanje provesti na pravi način. Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja, neće izgubiti nutritivne vrijednosti i možete ga jesti i tokom jesenskih i zimskih mjeseci.

Ako želite svoje svježe plodove zadržati za hladnije dane, poštujte sljedeća pravila i uživajte u zdravom voću.

1. Operite i očistite voće u hladnoj ili mlakoj vodi kao da ćete ga odmah jesti. Oguliti bi se trebale jabuke, kruške, dinja i breskve, a šljive po želji.

2. Iz voća izvadite košpice, iščupajte peteljke te ih narežite na manje komade. Manje plodove, poput šumskog voća i grožđa, ostavite cijele.

3. Na tacnu ili plitku posudu složite voće, i to samo u jednom sloju, da se ne preklapa ili gnječi. Stavite ga tako u zamrzivač i ostavite da tako odstoji nekoliko sati. Nakon što se voće stvrdnulo, stavite ga u plastične kesice za domaćinstvo. Sami odredite količinu.

4. Pokušajte što više istisnuti zrak iz kesice prije nego što je zatvorite i stavite u zamrzivač, ali pazite da meko voće poput jagoda, malina i kupina ne zgnječite.

Iako je zamrznuto voće zdravo, njegov kvalitet stajanjem u zamrzivaću nije vječno sačuvano. Naprotiv, baš kao i meso, i zaleđeno voće ima rok trajanja koji ovisi o samom plodu.

 Sirovo, sa šećerom, u sirupu

Voće možete zamrzavati na više načina.

– Sirovo, bez dodataka – sitno voće.
– Zamrzavanje sa šećerom – bolje za krupnije voće.
– Zamrzavanje u sirupu – prigodno za sve vrste voća. Sirup pripremite na sljedeći način: 1 litar vode prokuhajte sa 40 do 50 dkg šećera. Neka kuha nekoliko minuta. U potpuno ohlađeni sirup dodajte sok od 1 limuna pa ga prelijte preko voća (mora potpuno prekriti voće).
– Zamrzavanje sokova – najprikladnije za vrlo sočno voće.
– Kompoti – odlično se zamrzavaju, pošećerite ih prema ukusu, a kuhajte samo dvije trećine uobičajenog vremena. Potom ulijte u duguljastu posudu obloženu alu-folijom. Dobit ćete smrznutu „ciglu“ koju ćete staviti u plastičnu kesicu.
– Kupine, maline, jagode, borovnice… – vrlo zrele, ali zdrave, smrznite bez dodataka ili sa šećerom. Možete ih smrznuti i kao kašu ili sok. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.
– Jabuke – ogulite, očistite, narežite na kriške, blanširajte u slatkom sirupu 3 minute. Od mekših napravite kompot ili kašu. Sirove možete i naribati, pa će vam poslužiti kao fil za pite ili štrudle. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.
– Kajsije – zrele, ali zdrave voćke očistite i blanširajte 15 sekundi. Zamrznite ih u šećeru, ili bolje u sirupu. Vrlo zrele zamrznite kao kompot ili kašu. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.
– Trešnje i višnje – očistite oh od peteljki i operite pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, u sirupu ili kao kompot. Rok trajanja: 7-9 mjeseci.
– Šljive – operite ih. Za knedle ih zamrznite sa ili bez košpica, bez dodataka. Za druge namjene izvadite košpice, pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, ili sa sirupom. Možete ih smrznuti i kao kompot ili voćnu kašu. Rok trajanja: 8 mjeseci.

Šta se još može zamrznuti

Dinja: Ogulite dinju i narežite na kockice, posipajte šećerom te tako zaledite. Nakon odmrzavanja dodajte malo limunovog soka i ruma.

Breskva i nektarina: Malo tvrđe plodove ogulite i narežite na kriške, kratko blanširajte (oko 20 sekundi), posipajte šećerom i zamrznite. Mekane zaledite bez šećera.

Voćna salata: Šumsko voće dobro operite te posipajte šećerom ili zalijte sirupom te zaledite. Kada ga odledite icijedite po voću limunovog soka.

Preporučujemo