Zdrava sezonska namirnica: Mladi luk je riznica mirisa, okusa i zdravlja

po Vasa kuharica

Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Njegov uzgoj je počeo još prije 5.000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu. Danas je rasprostranjen i omiljen diljem Azije, Europe i Amerike. Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni – bogatstvo okusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uvjetima i vrstama tla. Budući da je upravo proljeće sezona mladog luka, sada je idealno vrijeme da se detaljnije upoznamo sa svim njegovim vrijednostima.

Osim što doprinosi bogatijem okusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata. Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K. Tu su još vitamin E te vitamini skupine B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, sumpor, magnezij, krom kao i neki vrijedni, a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta. Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka. Ovaj biljni pigment iz skupine flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan udio vlakana – u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.

Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrijednosti i snažnije djelovanje nego termički obrađen. Ipak, vrlo kratkim kuhanjem nećete značajno izgubiti njegove dobrobiti, pa slobodno možete uživati i u omiljenim delicijama s ovim zdravim povrćem. Malene bijele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju. No, apsolutno se ne smije zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka. Nutritivne vrijednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici. Npr. u kilogramu glavica mladog luka sadržano je oko 8,5 grama vitamina C a u zelenim listovima oko 38 grama. U glavicama ima oko 0,3 miligrama karotena (provitamina A), a u zelenim listovima 1,2 miligrama. U glavici luka ima 175 miligrama kalija, a u listovima 231 miligram.

 

Preporučujemo