Sastojci: 5 kg crvenih mesnatih paprika, 2 kg plavog patlidžana, 3 litra vode, 3 kašike soli, 3 kašike šećera, 3 kašike esencije (ili pola litra sirćeta), 1/2 litra ulja, 1 kesica konzervansa.
Priprema:
1. Papriku očistiti i isjeći na filete, patlidžan oguliti i isjeći pa ih kratko obariti u vreloj vodi u koju smo dodali so, esenciju i malo bibera u zrnu. Obarene paprike i patlidžan staviti u đevđir da se ocijede, najbolje nekoliko sati, a potom samljeti na mašini za meso.
2. U veću šerpu sipati masu pa pržiti dok voda uvri. Potom postepeno dodavati pola litra ulja i pržiti na umjerenoj vatri, neprestano miješajući da ne zagori. Poslije otprilike tri sata, kada se ajvar zgusnuo, skloniti s vatre i dodati konzervans. Po ukusu posoliti i zaljutiti, pa puniti vrućim ajvarom vruće tegle.
3. Treba paziti da ne ostaju mjehurići zraka u tegli. Tegle redati u toplu rernu i ostaviti da se ajvar odozgo zapeče (da se uhvati korica). Sutradan zatvoriti tegle metalnim poklopcima ili povezati celofanom, pa skloniti na tamno i hladno mjesto.