Sastojci:
900 g teleće koljenice izrezane na komade,
2 kašike brašna,
1 kašika maslinovog ulja,
2 glavice crvenog luka,
2 čehna bijelog luka,
3 mrkve,
2 stabljike celera,
410 g paradajz pelata,
250 ml goveđeg bujona,
2 kašičice italijanskih začina (ruzmarin, origano, bosiljak),
2 kašike paradajz pirea.
Za gremolatu:
1 čehno bijelog luka,
2 kašike isjeckanog svežeg peršuna,
1 kašika naribane limunove korice.
00
- Meso uvaljate u brašno, a u veću šerpu uspite maslinovo ulje i stavite na šporet da se grije. Pecite meso oko pet minuta s obje strane da dobije malo boje pa izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
- U šerpu dodajte crveni luk, bijeli luk, mrkvu i celer pa dinstajte dok ne omekšaju 3-5 minuta, vratite meso na povrće, zalijte paradajz pelatom, začinima, bujonom i paradajz pireom. Poklopite, smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka nekoliko sati dok meso ne omekša i šuplja kost ne pusti sve svoje okuse.
- Koljenicu poslužite s palentom ili rižom, a odozgo pospite gremolatom koju ste napravili tako da ste sve sastojke sitno isjeckali i promiješali.