Najbolji recept za bolonjeze sos

po Vasa kuharica

Sastojci:

Tri kašike maslinovog ulja,

500 grama mljevenog mesa,

jedna veća glavica luka,

tri čehna bijelog luka,

dvije manje mrkve,

dvije stabljike mladog celera,

jedna tikvica,

1,5 decilitra bijelog vina,

začin,

so,

biber,

pola litra pilećeg temeljca,

tri decilitra paradajz sosa,
jedna kašičica šećera,

jedna kašika gustina.

Priprema:

1. U dublju tavu usuti maslinovo ulje i popržiti prethodno isjeckani luk. Kada luk požuti dodati prethodno izblendano povrće i ostaviti da pusti vodu.

2. Nakon pet minuta dinstanja, dodati mljeveno meso i malo popržiti zajedno sa povrćem. Zaliti vinom i pilećim temeljcem i pustiti da prokuha.

3. Potom ostaviti da se krčka 35-40 minuta, zatim dodati paradajz sos i kašiku šećera. Posoliti, pobiberiti i dodati kašiku začina. Kuhati još minuta.

4. Ukoliko je potrebno može se dodati malo gustina razmućenog u pola decilitra hladne vode da se bolonjeze sos malo zgusne.

5. Služiti uz špagete, njoke, pire krompir ili rižu.

Preporučujemo