Većina ljudi odmrzava hranu za sutradan, a najčešće meso, kao na autopilotu – izvadi iz zamrzivača, stavi u tanjur i gurne u frižider. Ili, ako im je namirnica potrebna prije, stave u mikrovalnu na program za odmrzavanje.
No, prema norveškim naučnicima, to definitivno nije najbolji način, već je znatno bolje držati se recepta naših baka – i zamrznutu namirnicu staviti u vodu. “Ako planirate kuhati hranu odmah nakon odmrzavanja, nema boljeg od odmrzavanja u vodi”, kaže Susanne Ekstedet sa Instituta za tehnološka istraživanja u Gothenburgu. Pravilna metoda uključuje zatvaranje namirnice u plastičnu posudu ili vrećicu i potapanja je u hladnu vodu iz slavine, budući da je voda odličan vodič.
Rezultat je ne samo zdravija, već i ukusnija hrana, ističe Ekstedet. Ne postoji niti jedan naučni razlog zbog kojeg bi hranu iz zamrzivača selili u frižider.
DA i NE kod odmrzavanja hrane
– Uvijek potpuno odmrznite namirnice prije kuhanja.
– Očistite i dezinficirajte sudoper nakon što ste u njemu odmrzavali hranu.
– Uvijek koristite hladnu, a ne toplu vodu za odmrzavanje. Sve namirnice obavezno treba smrznuti prije isteka roka trajanja na njima <195> Nikad ne zamrzavajte već jednom odleđene namirnice poput mesa i ribe.