Sitni zalogaji omiljeni su jer se jedu rukama, a i pripremaju se puno brže od “većih” jela.  Osnovna smjesa dobiva se miješanjem maslaca, šećera i brašna, u koje se može dodati prašak za pecivo.

Sastojci:

3 jaja

prstohvat ljute crvene paprike

kašičica soli

malo vlasca

3 kašike maslinovog ulja

150 ml jogurta

150 ml mlijeka

300 g glatkog brašna

pola vrećice praška za pecivo

250 g ricotte

100 g pikantne kobasice

komad sušenog paradajza

prstohvat bosiljka, origana, bibera i bijelog luka u prahu

Priprema:
1. Za nadjev usitnite kobasicu, pomiješajte s ricottom te lagano posolite i pobiberite.

2. Dodajte vlasac, bosiljak, origano, paradajz i bijeli luk pa sve dobro izmiješajte.
3. Za tijesto razdvojite žumanca od bjelanaca.

4. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Žumancima dodajte ljute paprike, jogurt i ulje te naizmjence brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
5. U izmiješanu smjesu dodajte snijeg od bjelanaca.

6. U kalup za muffine stavite papirnate košarice. U svaku košaricu po kašiku smjese za tijesto pa pola kašike nadjeva i zatvorite kašikom smjese za tijesto.
7. Smjesa je dovoljna za 24 muffina te ćete muffine peći u dva puta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni od 15 do 20 minuta.