Samo je desetak minuta potrebno da se zamiješa ovaj hljeb, toliko ukusan da se može jesti i bez dodataka pa je odličan i za grickanje tokom dana, svejedno jeste li se odlučili za slanu ili slatku varijantu. Plus mu je što ne sadrži namirnice životinjskog porijekla pa ga mogu jesti i vegani.

Sastojci:

200 g integralnog brašna

100 g polubijelog brašna

20 g kukuruznog škroba

prstohvat soli

1 prašak za pecivo

za slatku varijantu: 100 g sirovog smeđeg šećera

110 g jogurta od soje

200 ml biljnog mlijeka

70 ml organskog suncokretova ulja

100 g zobenih pahuljica (za slanu varijantu) ili mueslija po izboru (za slatku varijantu)

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
  2. Dva manja duguljasta kalupa obložite papirom za pečenje.
  3. U većoj posudi dobro pomiješajte sve vrste brašna sa solju. Potom umiješajte i prašak za pecivo te, ako pravite slatki hljeb, smeđi šećer.
  4. U manjoj posudi pomiješajte jogurt od soje, biljno mlijeko i suncokretovo ulje. Tu smjesu dodajte mješavini brašna i kratko promiješajte.
  5. Na kraju umiješajte zobene pahuljice ili mueslije; smjesa mora biti meka i homogena, stoga ako je presuha, dodajte još malo biljnog mlijeka.
  6. Smjesu rasporedite u kalupe (u drugu polovinu smjese možete umiješati još kakav dodatak, npr. poprženi suncokret i/ili susam u slanu smjesu, a nasitno nasjeckanu čokoladu u slatku).
  7. Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.