Majoneza je mnogima omiljeni dodatak za salate i sendviče. Međutim, već vam je dobro poznato kako ona slovi kao vrlo nezdravi proizvod koji šteti zdravlju i vašoj liniji.

No, srećom, postoje recepti za zdravu majonezu koju morate napraviti sami, a mi vam danas donosimo jedan ukusni recept.

Sastojci:

1 kašika mljevenih lanenih sjemenki,

3 kašike vode,

pola šolje ili malo više maslinovog ulja,

sirće,

sok od limuna,

so,

malo meda,

senf,

bijeli luk u prahu.

Priprema:

  1. Sjemenke lana pomiješajte s vodom, stavite na vatru te miješajte dok se smjesa ne zgusne, a zatim je ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Mješavinu zatim ubacite u blender ili izmiksajte, dodajte kašiku ulja i miksajte 20-ak sekundi.
  3. Dodajte još jednu kašiku ulja te ponovno miksajte 20-ak sekundi. Postupak ponavljajte dok ne dobijete strukturu prave majoneze.
  4. Po želji dodajte limunov sok ili sirće, miksajte i, ako je potrebno, dodajte još kašiku ulja.
  5. Dodajte so, zaslađivač, senf i bijeli luk, ali isprobavajte okus smjese kako ne biste pretjerali.