Nacionalno jelo Izraela i ultimativna ulična hrana u kojoj se uživa širom Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu, u njemu uživaju i istinski mesojedi. Falafel su pržene aromatične bombice od mljevenog slanutka i začina.

Sastojci:

1 šoljica suhog slanutka

pola glavice luka srednje veličine

4 čehna bijelog luka

1/4 šoljice peršuna

1,5  kašičica soli

1 kašičica svježe izmljevenog šarenog bibera

1 kašičica kumina

1/4 kašičice kajenskog bibera

¼ kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo)

1 kašika glatkog brašna

1 limun

so, biber

Priprema:

  1. Slanutak namočite preko noći (možete, ali i ne morate ga skuhati). U multipraktik stavite sve sastojke osim brašna i limuna te izmišajte.
  2. Dodajte brašno i sok jednog limuna te ponovno nekoliko sekundi mutite dok ne dobijete homogenu smjesu i teksturu za oblikovanje kuglica.
  3. Vlažnim rukama oblikujte kuglice i slažite ih na papir za pečenje.
  4. U tavici zagrijte ulje da bude dovoljno vruće za pečenje.
  5. Stavljajte kuglice u ulje i pecite dok ne poprime tamnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite kuglice na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće.
  6. Poslužite na salati i obavezno prelijte (grčkim) jogurtom.