Sastojci:

100 g špinata,

3 jaja,

1 kašičica mješavine suhog začina,

1 kašika sjeckanog peršuna,

malo bibera,

20 g maslaca,

30 g polutvrdog sira,

1 kašika sjeckanog bosiljka,

10 g rendanog parmezana.

Za sos:

1 kašika maslinovog ulja,

1 čehno bijelog luka,

200 g paradajz pelata,

1 kašičica slatke začinske paprike,

malo soli,

malo bibera.

Priprema:

  1. Špinat očistite, operite i stavite u sito. Prelijte ga vrelom vodom, pustite da se ocijedi pa ga isijecite na manje dijelove. Jaja dobro umutite. Dodajte suhi začin, peršun, biber, sjeckani špinat i dobro promiješajte.
  2. U veću tavu stavite maslac i pustite da se otopi. Dodajte razmućena jaja i pecite na laganoj vatri. Kada je donja strana omleta gotova, pažljivo ga prebacite na pleh za pečenje.
  3. Omlet premažite pripremljenim sosom od paradajza, pospite rendanim polutvrdim sirom i sjeckanim bosiljkom. Pažljivo presavijte omlet, pospite rendanim parmezanom i stavite da se peče u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 2-3 minute da se sir rastopi.
  4. Za sos od paradajza na zagrijanom maslinovom ulju kratko propržite bijeli luk, dodajte isječeni paradajz zajedno sa tečnošću, crvenu mljevenu papriku, so, biber i na laganoj vatri dinstajte tri-četiri minute dok tečnost ne ispari.