Sastojci:

2 kocke svježeg kvasca,

1 dl mlijeka (za dizanje kvasca),

1 kašičica šećera (dodati s razmrvljenim kvascem u mlijeko i promiješati), 2,5 dl mlake vode,

1 kg glatkog brašna,

15 maslina,

kašika maslinovog ulja,

so.

Za premaz:

1 žumance,

kašika mlijeka,

2 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

  1. U pripremljeno i posoljeno brašno u sredini napravite udubljenje u koje ulijte dignuti kvasac. Mijesite uz dodavanje mlake vode, sjeckanih maslina i kašike maslinovog ulja. Kad se tijesto više ne lijepi za posudu, ostavite ga na toplom, pokriveno krpom, da naraste.
  2. Pripremite hljepčiće u obliku koji vam se sviđa. Premažite mješavinom maslinovog ulja, jednog žumanceta i kašike mlijeka.
  3. Pleh premažite maslinovim uljem i pospite brašnom pa složite hljeb. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.