Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je također jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih porodica.

Sastojci za palentu:

500 ml vode

5 kašika maslinovog ulja

200 g kukuruzne krupice

so

Za umak:

200 g brokule

400 g tikvica

300 ml pasiranog paradajza

šampinjoni

Priprema:

1. Kipuću vodu posolite, dodajte kašiku maslinovog ulja i istresite kukuruznu krupicu.

2. Kuhajte 2 minute uz neprestano miješanje, a na kraju umiješajte 2 kašike maslinovog ulja.

3. Cvjetiće brokule kratko prokuhajte u slanoj kipućoj vodi.

4. Tikvice i šampinjone narežite na kriške.

5. Popecite ih na preostalom maslinovom ulju, posolite, pobiberite, a zatim dodajte kuhanu brokulu i umak od paradajza i šampinjone.

6. Kratko prokuhajte uz lagano miješanje i prelijte preko palente.