Sastojci za tijesto:

 

600 g brašna,

1 prašak za pecivo,

10 g svježeg kvasca,

pola kašičice šećera,

pola kašičice soli,

50 g omekšalog maslaca,

100 ml kiselog vrhnja ili jogurta,

250 ml vode,

2 kašike maslinovog ulja.

 

Nadjev:

 

200 g pureće šunke,

200 g gaude,

10 kašika pasiranog paradajza (dodajte malo kečapa),

1 kašičica origana,

3 kašike kukuruza,

10 maslina.

 

Priprema:

 

  1. Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati so, maslac, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto. Od tijesta napraviti valjak i rasporediti na deset jednakih djelova (može i na više djelova ukoliko želite manje pizzete).

 

  1. Oblikovati kuglice pa ih razvaljati i posložiti u kalup. Svaki komad tijesta udubiti u sredini i preliti salsom pomiješanom s kečapom. Dodati naribanu pureću šunku i sir te posuti kukuruzom i nasjeckanim maslinama. Nadjev ne mora nužno biti ovaj, a možete napraviti i više kombinacija po želji. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.