Sastojci:

2 krompira,

2 jajeta,

15 g kvasca,

1 kašičica šećera,

200 g sira,

kockica maslaca,

200 ml mlijeka,

300-400 g brašna,

so.

Priprema:

  1. Od mlijeka odvaditi malo i potopiti kvasac sa šećerom da nadođe. Maslac istopiti. U kvasac dodati jaja, maslac i ostatak mlijeka, brašno i so i zamijesiti mekše tijesto.
  2. Ostaviti pokriveno pola sata. Krompir skuhati i izgnječiti, dodati narendan sir i sve izjednačiti. Istresti na radnu površinu posutu brašnom i oblikovati loptu.
  3. Nadošlo tijesto istresti na sto pa razvući rukama u krug pa na sredinu staviti loptu s krompirom i rukama preklopiti tijesto i pritisnuti ga. Na sredini malo rukama probušiti. Staviti u podmazan pleh pa ostaviti da odstoji 15 minuta. Premažite žumancetom i izbodite viljuškom. Peći na 200 stepeni 35-40 minuta.