Sastojci:

1 kg crvenih paprika,

1 čehno bijelog luka,

maslinovo ulje,

aceto balsamico,

peršun,

sitna so.

Priprema:

  1. Paprike oprati, raspoloviti i očistiti od sjemenki. Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i lagano ga nauljiti maslinovim uljem. Poslažite paprike tako da im je kožica okrenuta prema gore. Pecite ih oko sat na 130 stepeni bez ventilatora (ovisno o veličini paprika), sve dok potpuno ne omekšaju. Ako niste sigurni, možete ih probati probosti viljuškom, kad prođu kroz papriku bez otpora gotove su. Izvadite paprike u veću posudu i pokrijte ih poklopcem da malo odstoje i ohlade se. Zatim pažljivo uz pomoć noža skinite kožicu s paprika.
  2. Oguljene paprike razrežite napola i dodajte im jedno čehno sitno nasjeckanog bijelog luka i kašičicu nasjeckanog svježeg peršuna.
  3. Promiješajte i dodajte maslinovog ulja (dovoljno da prekrije paprike) te dvije kašike aceta balsamica. Promiješajte, a zatim pažljivo posolite na kraju.
  4. Ostavite da se mariniraju neko vrijeme, a zatim ih poslužite kao prilog.