Za krekere:

100 g pirovog brašna (pir je vrsta pšenice),

100 g glatkog pšeničnog brašna,

120 g maslaca,

200 g mladog sira,

malo vrhnja za premazivanje,

sjemenke po želji za posipanje.

Priprema:

  1. Od brašna, sira, maslaca i soli zamijesiti tijesto. Neka odstoji u frižideru pola sata. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Razvaljati tanko pa izrezati na željene oblike – štapiće, kvadrate ili krugove. Poslagati na pleh obložen papirom. Premazati vrhnjem pa posuti sjemenkama, krupnom soli ili biberom.
  2. Peći 10-15 minuta dok krekeri ne porumene, ali ne previše, što će ovisiti o debljini tijesta.
  3. Pustiti da se ohlade prije grickanja (što će biti najteži dio posla). Sir pomiješati sa sjeckanim mladim lukom ili bijelim lukom, rotkvicama ili klicama. Namaz jesti sa krekerima.