Kelj je zaista zapostavljeno povrće, a ima mnogo jela koja se mogu pripremiti sa njim. Izuzetno je zdrav. Prebogat je vitaminima i mineralima i jedno je od namirnica koje sadrže dosta kalcija i željeza.

Sastojci:

1 glavica kelja

1 mala glavica luka

400 g batata

600 g bundeve

2 grančice timijana

so

2 kašike maslinovog ulja

50 ml bijelog vina

300 g dimljenog tofua

biber

oko 50 g prezle

2 kašike maslaca

5 mrkvi

1 crvena paprika

400 g paradajz pelata

100 ml povrtnog temeljca

Priprema:

  1. Pripremite kelj, odvojite osam vanjskih listova, a deblji srednji dio lista stanjite. Ogulite i nasjeckajte luk.
  2. Ogulite batat i bundevu, otklonite košpice pa oboje narežite na kockice. Operite timijan, posušite pa natrgajte listiće.
  3. Blanširajte listove kelja u slanoj vodi 2 minute, a potom posušite. Prodinstajte luk na ulju. Dodajte timijan, batat i bundevu pa popržite. Ulijte vino te dinstajte oko 10 minuta.
  4. Narežite tofu na kockice, umiješajte pa začinite. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Dodajte toliko mrvica da nastane smjesa koja se može oblikovati. Time napunite listove kelja pa ih učvrstite kuhinjskim koncem. Popržite ih u vatrostalnoj posudi na maslacu.
  5. Pripremite povrće, narežite mrkvu na kriške, a papriku na kockice, pa dodajte. Ulijte paradajz i temeljac te pecite oko 30 minuta u pećnici.