Najjednostavniji način pripreme je upravo ovaj, odnosno lagano zapečene tikvice na gril tavi. Iako nije najzdravija opcija, jer kako i sami znate povrće je najbolje pripremati na pari jer na taj način sačuva najviše nutrijenata, ali je daleko ukusnija.

Sastojci­:

3 veće tikvice

7-8 čehni bijelog luka

6-7 grančica timijana (majčine dušice)

korica limuna

maslinovo ulje

so i crveni biber

Priprema:

  1. Operite tikvice, odrežite krajeve i po dužini ih izrežite na kriške debljine 1 cm.
  2. Stavite ih u zdjelu, dodajte timijan, bijeli luk, biber i maslinovo ulje da pokrije tikvice.
  3. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite jedan sat u frižideru.
  4. Zagrijte grill tavu i stavite tikvice sa začinima, te dodajte so.
  5. Pecite 4-5 minuta sa svake strane.