Obavezno isprobajte: Domaći namazi i paštete

po Vaša Kuharica

Namaz od kozijeg sira i pečenog bijelog luka

Sastojci:

250 g svježeg kozijeg sira,

1 glavica bijelog luka,

2 grančice timijana,

so, biber,

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Napravite confit od bijelog luka: razdvojite čehna i ogulite vanjsku opnu, ali ostavite čehna u njihovim košuljicama. Stavite bijeli luk u vatrostalnu posudu, posolite, pobiberite i dodajte grančicu timijana. Prelijte maslinovim uljem i stavite u rernu na 140 stepeni na četrdeset minuta.
  2. Kada je bijeli luk sasvim mekan, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u ulju. Ohlađenom bijelom luku izvadite meso iz košuljica i izmiješajte ga s kozjim sirom, malo listića svježeg timijana i malo maslinovog ulja u kojem se luk pekao. Posolite i pobiberite po ukusu.

Namaz od patlidžana i paradajza

Sastojci:

4 patlidžana,

krupna so,

maslinovo ulje,

1 konzerva pelata,

kašičica smeđeg šećera, so,

4 čehna bijelog luka,

1 kašičica mljevene papričice,

pola kašičice ljute tucane papričice,

pola kašičice svježe mljevenog kumina,

3 kašike limunovog soka,

50 g pinjola,

1 grančica svježeg bosiljka.

Priprema:

  1. Odrežite vrh i dno patlidžana, a guljačem za povrće, nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolutove debele oko 1 cm. Namočite zatim patlidžane u hladnu slanu vodu (2 kašike krupne soli na litar vode) i ostavite najmanje pola sata, kako bi patlidžani pustili gorke sokove. Isperite ih i dobro osušite.
  2. Zagrijte malo maslinovog ulja na tavi i ispržite patlidžane dok nisu zlatni s obje strane te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinovog ulja dinstajte pelate sa malo šećera i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, bijeli luk, papričice i kumin.
  3. Nastavite dinstati, miješajući, dok sva tekućina ne ispari. Dodajte limunov sok i eventalno još malo soli i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa.
  4. Na suhoj tavi, tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje i zajedno sa listićima svježeg bosiljka, umiješajte ih u samljevene patlidžane.

Namaz od pečenih paprika

Sastojci:

200 g pečenih paprika (očišćenih),

50 g lješnika,

2 kriške hljeba,

2 čehna bijelog luka,

1/2 kašičice čilija,

2-3 kašike sirćeta,

so,

75 ml djevičanskog maslinova ulja.

Priprema:

  1. Lješnike tostirajte u rerni na 180 stepeni, osam do deset minuta. Dok su još vrući stavite ih u čistu kuhinjsku krpu i dobro istrljajte da skinete što više kožice.
  2. Kriške hljeba premažite maslinovim uljem i prepecite u rerni na 180 stepeni desetak minuta.
  3. U blenderu miksajte čili, lješnike, prepečeni hljeb, bijeli luk, papričicu, sirće i so. Miksajući, dodavajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu gustoću.

Hummus

Sastojci:

200 g slanutka,

150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

2 kašike susama,

3 čehna bijelog luka,

sok od 1 limuna,

so i biber,

susam,

sjemenke crnog kima,

paprika za posipanje.

Priprema:

  1. Namočite slanutak preko noći u hladnoj vodi. Drugi dan ga kuhajte oko jedan sat dok ne bude mekan.
  2. Na tavi tostirajte sjemenke susama,dok ne dobiju zlatnu boju. Ohlađeni slanutak izmiksajte s malo vode u kojoj se kuhao, bijelim lukom, susamom, limunom i maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Prije posluživanja, pospite humus s malo susama, crnog kima i paprike.

Pašteta od lososa

Sastojci:

250 g filea svježeg lososa, bez kože i kostiju,

morska so,

125 g maslaca,

3 glavice ljutike,

50 ml bijelog suhog vina,

125 g dimljenog lososa,

2 kašike maslinovog ulja,

2 kašike limunovog soka,

svježe mljeveni biber,

pola kašičice svježe mljevenog muškatnog orašćića,

so,

50 g maslaca.

Priprema:

  1. Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu dinstajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom. Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta.
  2. Maknite s vatre, razmrvite viljuškom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite dinstani losos, dimljeni losos i maslac u blender i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju.
  3. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u blenderu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslacem. Ostavite da se stisne u frižideru najmanje 24 sata.

 

Preporučujemo