Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je također jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih porodica.
Sastojci za palentu:
500 ml vode
5 kašika maslinovog ulja
200 g kukuruzne krupice
so
Za umak:
200 g brokule
400 g tikvica
300 ml pasiranog paradajza
šampinjoni
Priprema:
1. Kipuću vodu posolite, dodajte kašiku maslinovog ulja i istresite kukuruznu krupicu.
2. Kuhajte 2 minute uz neprestano miješanje, a na kraju umiješajte 2 kašike maslinovog ulja.
3. Cvjetiće brokule kratko prokuhajte u slanoj kipućoj vodi.
4. Tikvice i šampinjone narežite na kriške.
5. Popecite ih na preostalom maslinovom ulju, posolite, pobiberite, a zatim dodajte kuhanu brokulu i umak od paradajza i šampinjone.
6. Kratko prokuhajte uz lagano miješanje i prelijte preko palente.