Sastojci: 300 g skuhanih i ocijeđenih kopriva, 250 g rikota sira, 100 g feta sira, 3 struka mladog luka, 1 jaje, 1 bjelance, so, biber, lisnato tijesto. Za premazivanje: 1 žumance, 1 kašika vode, sjemenke za posipanje.
Priprema:
1. Koprivu očistiti od stabljike (obavezno staviti rukavice na ruke) i listove oprati u dosta hladne vode.
2. U veću šerpu staviti vodu da provri i u provrelu vodu staviti koprivu i pustiti da se kuha samo dok ponovo ne provri.
3. Skuhanu koprivu izvaditi i ostaviti da se dobro ohladi i ohlađenu je dobro iscijediti.
4. Ocijeđenu koprivu isjeckati, staviti u veću zdjelu, dodati izmrvljenu fetu i rikotu, umućeno jaje i bjelance, sitno isjeckani mladi luk, zajedno sa zelenim dijelom, posoliti i pobiberiti po ukusu.
5. Razvaljati lisnato tijesto, isjeći kvadratiće veličine po vašoj želji, jednu stranu kvadratića rasjeći po dužini na nekoliko mjesta (da vam para prilikom pečenja lakše izađe vani, jer tako ćete dobiti lijepe hrskave paštetice) na strani gdje nisu rasječeni puniti filom od kopriva i sira, preklopiti rasječenim kockama i pomoću viljuške ispritiskati svuda okolo da vam fil ne iscuri.
6. Tako pripremljene paštetice/fornetiće stavljati na pleh, koji ste postavili sa papirom za pečenje, premazati sa žumancetom, koje ste umutili s kašikom vode i posuti sjemenkama po želji.
7. Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 15 do 20 minuta ili dok ne dobijete zlatnu koricu.
8. Poslužiti ih tople s jogurtom ili uz čašu piva.